Pensiunea Alfrid, Caciulata iti pune la dispozitie spatiu de parcare, terasa, restaurant si cazare in conditii deosebite
MANASTIREA COZIA, ctitorita de Mircea cel Batran intre anii 1387 - 1388 strajuieste iesirea Oltului din ultimul sau defileu (Defileul Cozia), scaldand masa Imparatului Traian. Este una dintre cele mai importante vetre de cultura si spiritualitate ortodoxa de la noi din tara, si evident, punctul de maxima atractie de pe Valea Oltului. Numarul mare de turisti, recunosc in Cozia un loc mitic si mirific, descopera o istorie vie si se incarca sufleteste. Biserica lasa o frumoasa impresie prin eleganta si armonia proportiilor si prin bogatia ornamentatiei sale.
Biserica pastreaza mult din originalul ei. Restaurarile facute nu au afectat-o.In acest asezamant monahal se afla mormantul lui Mircea cel Batran

Foto                                                                            Caracterizare                                                  

Bine ati venit la Pensiunea Alfrid

***

Situata intr-o zona aparte, binecunoscuta pentru frumusetea si inca salbaticia ei, zona Muntilor Fagaras te indeamna sa-i calci pragul oferindu-ti, prin Pensiunea Alfrid, liniste, aer curat, relaxare deplina departe de cotidian, pe scurt energia necesara pentru refacerea organismului. Amplasata in localitatea Calimanesti, punct Caciulata, Pensiunea Alfrid iti pune la dispozitie spatiu de parcare, terasa, restaurant si cazare in conditii deosebite.
MANASTIREA Turnu, asezata in stanga Oltului, sub Muntele Cozia, Manastirea Turnu are o vechime care se pierde in negura vremii. Sihastrii si-au gasit aici linistea si mantuirea sufletului. Si-au sapat in piatra chilii, doua pastrandu-se si astazi si s-au nevoit cu rugaciunea si cu postul aspru.
Se pare ca sihastrii au facut o biserica din lemn, dar care nu se mai pastreaza. Pe locul ei a fost ridicata, in 1676, de episcopul Varlaam, o biserica din piatra, asemanatoare cu Cozia Veche. De-a lungul vremii se fac mai multe restaurari. Un incendiu izbucnit pe 8 februarie 1932 preface in scrum toata stradania inaintasilor. Anton Lapinschi - arhitectul si pictorul care a realizat-o nu a respectat traditia ortodoxa.
CASTRUL ROMAN ARUTELA, este un monument istoric datand din epoca romana anii 137-138 d.C. Acest castru a fost construit in vremea imparatului Hadrian, de un detasament de arcasi sirieni (Suri Sagittari), īn anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator si guvernator militar al Daciei Inferior. La Arutela, a existat si o asezare dacica, care si-a prelungit existenta si sub stapanirea romana.
Situat īntre localitatile Pausa si Caciulata, īn punctul "Poiana Bivolari", lānga orasul Calimanesti constructia se gaseste pe malul stāng al Oltului, īn vecinatatea Manastirii Cozia si complexului hidroenergetic Turnu. Alaturi de celelalte castre din jurul Masivului Cozia, Castrul Roman facea parte din linie de aparare pentru oprirea atacurilor dinspre zona deluroasa de la rasarit. De forma patrata, castrul a fost construit din piatra. Zidul de incinta a fost ridicat din blocuri mari de piatra de forma dreptunghiulara.


SCHITUL OSTROV, situat in Calimanesti, in parcul "Ostrov", schitul este considerat prima manastire de maici de la noi din tara. Ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab si a Doamnei Despina, biserica este rezidita in anii 1520-1521, pe locul alteia mai vechi.Altarul bisericii, pictura din "fresca" de o remarcabila valoare artistica, tamplaria aurita din lemn de tei, icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, sunt cateva din atractiile Ostrovului. Atractia cea mai mare o constituie insasi asezarea ei in mijloacul Oltului. Aici s-a calugarit Doamna Despina - sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazu. Schitul poseda o foaryte frumoasa gradina compusa din 47 de specii de arbori, arbusti si trandafiri.


ALTE LOCATII TURISTICE IN ZONA VALCEANA SUNT URMATOARELE: Schitul Cornetu, Manastirea Frasinei (ctitoria Sf. Ierarh Calinic al Ramnicului) - doar pentru barbati, Schitul Troianu, Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea (ctitoria Sf. Ierarh Calinic al Ramnicului), Biserica Bolnita (sec. al XVII-lea, ctitoria episcopului Climent al Ramnicului), Manastirea Gruiu Lupului (panorama Tara Lovistei), Schitul Cozia Veche (ctitoria lui Radu, tatal lui Mircea, la sfarsitul sec. al XIII-lea), Manastirea Govora (sec.al XVII-lea), Manastirea Surpatele (sec. al XVII-lea), Manastirea Dintr-un lemn (icoana Maicii Domnului sec.al XV-lea), Manastirea Bistrita (Moastele Sf.Grigorie Decapolitul, Pestera Sf.Grigorie, atelier pictura, sculptura si broderie), Manastirea Arnota (adaposteste mormantul Domnitorului Matei Basarab, ctitorul sf. lacas), Manastirea Hurezi (patrimoniul UNESCO, atelier de covoare), Atelier de ceramica Horezu, (demosntratie de confectionare a obiectelor din ceramica), Manastirea Stanisoara, sub poalele Muntelui Cozia, panorama Vaii Pausa, Gradina zoologica din Ramnicu Valcea, Manastirea Saracinesti (sec. al XVII-lea), Shitul Iezer (sec. al XIV-lea, Moastele Sf. Cuvios Antonie), Schitul Pahomie (avand ca intemeietori pe Pahomie monahul si Sava Haiducul, īn anul 1520), Muzeul Satului s.a.m.d.